Zagrebdox – počinje festival međunarodnog filma

Zagrebdox logo

Zagrebdox logo

Zagrebdoks (Zagrebdox) počinje svečanim otvaranjem u Zagrebu, kako prenosu Tanjug.  Ovo je deveti po redu međunarodni festival dokumentarnog filma  na kome će do 3. marta u 20-ak programa biti prikazano više od 180 filmova iz 30 zemalja, među kojima i iz Srbije. Ovom događaju prisustvuje veliki broj ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

Festival Zagrebdox će otvoriti direktor Nenad Puhovski i gradonačelnik Milan Bandić u Muvipleks bioskopu. Za nagrade Velike pečate i Mali pečat za autore do 35 godina starosti u trci će biti 17 filmova u međunarodnoj i 22 filma regionalne konkurencije.

Dodeliće se i nagrada “Movies that matter” (Stanje stvari) za film koji najbolje promoviše ljudska prava, nagrada za najbolji film publike i nagrada “nagrada mojoj generaciji” po izboru direktora festivala za najbolji film autora njegove generacije.

Među filmovima se u regionalnoj konkurenciji takmiče srpski filmovi “Buđenje” Ivane Fabri i “Zvezdana prašina” Vladimira Perovića, film “Kako je doma” Keje Šišmanović u hrvatsko-srpskoj produkciji i nemačko-srpska produkcija “Dragan Wende, Zapadni Berlin” Dragana Petrovića i lene Miler (Mueller).

Od filmova srpske produkcije ili koprodukcije u ostalim programima, tu su “Biba struja” Dušana Šaponje i Dušana Čavića u programu “Srećni doks” (Happy Dox), hrvatsko-srpska koprodukcija “Hrvatska plutokratija” Stevena Elisa (Elis) i “Pogled umetnika na prošlost” Dine Mustafića u programu Kontroverzni Doks, “Pirika na filmu” Želimira Žilnika u programu “Majstori Doksa“, kao i “Pisma ocu” Srđana Keče u retrospektivi filmova nacionalne filmske i TV škole.

Interes pobuđuje i film hrvatskog autora Tomislava Perice “Pet žena” koji se takmiči u regionalnoj konkurenciji i koji govori o pet povratnica u Hrvatsku koje su sticajem okolnosti na ovaj ili onaj način i društveno aktivne.

Među njima je najpoznatija Sonja Leka koja se iz izbeglištva vratila u Ličko Petrovo Selo i pokrenula udruženje Tara koje čuva tradiciju izrade odevnih predmeta.

Ojdana Vještica takođe je vodila jeno udruženje u okolini Knina. Radmila Vojnović s porodicom živi u ličkom selu Mazin, Seka Prica u ličkom selu Borje osmislila je projekt seoskog turizma. Sonja Kranjc udata za Slovenca, deo godine živi u Mariboru, ali sve se više vraća u Biljane Donje kod Zadra i vodi akcija protiv navažanja industrijskog otpada u selo. Ovaj film će u organizaciji Asocijacije izbeglica sredinom marta biti prikazan u Beogradu.

Ulaznice za projekcije su od 15 do 25 kuna (dva do 3,5 evra), a ima i besplatnih projekcija.

Naslovna foto: Zagrebdox / Foto: EuropaCinemas.org 

Izvor: Tanjug

Branislav Stojanovic

Osnivač Filmodeer sajta, zaljubljenik u mobilnu telefoniju, obožava akcione filmove.

You may also like...

1 Response

  1. February 24, 2013

    […] Zagrebdoks (Zagrebdox) počinje svečanim otvaranjem u Zagrebu, kako prenosu Tanjug. Ovo je deveti po redu međunarodni festival dokumentarnog filma na kome će do 3.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *