Steven Spielberg u Kanu

Reditelj Steven Spielberg predsedavaće 66. filmskim festivalom, u Kanu, ove godine koji će se održati od 15. do 26. maja.

Ovaj oskarovac, još pod utiscima uspešnosti svog najnovijeg filma Lincoln, izjavio je da se divi misiji kanskog festivala koji je jedinstven u svetu upravo po tome što se na repertoaru nalaze filmovi iz svih krajeva sveta. “Najprestižniji je festival takve vrste i ustanovio je film kao kulturni, ali i višegeneracijski medij”, rekao je Spielberg i dodao “sećanje na moj prvi festival u Kanu, pre skoro 31 godinu kada sam debitovao s filmom E.T. još je najživlje u mojoj karijeri. Više od šest decenija, Kan služi kao polazište za neverovatne filmove koji se baš tu otkrivaju svetu, prvi put. Privilegija je i čast predsedavati festivalom koji dokazuje da je film jezik sveta.”

Spielberg je redovan član ovog internacionalnog filmskog festivala više od decenije i njegov prvi film Sugarland Express je 1974. je pobedio u kategoriji za najbolji scenario.

Gilles Jacob, predsednik festivala je rekao da je često pitao Spielberg-a da bude predsednik žirija, ali da je on uvek bio zauzet snimanjem filma, ali da je ove godine konačo slobodan i voljan da bude u Kanu.

“Steven Spielberg je u načelu prihvatio da bude predsednik žirija još pre dve godine”, rekao je Thierry Frémaux, generalni delegat Festivala, “konačno je uspeo ove godine sebe da oslobodi brojnih obaveza i kada smo se pre nekoliko nedelja sastali, očigledno da je bio veoma uzbuđen zbog onoga što nas očekuje. Veoma smo ponosni što će biti sa nama”, dodao je Frémaux.

Izvor: The Wrap

Naslovna foto: Steven Spielberg / Reuters / Foto: Yves Herman

You may also like...

1 Response

  1. March 2, 2013

    […] Reditelj Steven Spielberg predsedavaće 66. filmskim festivalom, u Kanu, ove godine koji će se održati od 15. do 26. maja.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *