Srpski glumci u holivudskim filmovima

Kada smo krenuli da pravimo ovu listu, mnogo glumaca i filmova nam je bilo na umu. Međutim, kao što je svima poznato, Srbi u filmovima holivudske produkcije najčešće glume ozloglašene teroriste i slične zlikovce. Lista takvih filmova je poduža, ali mi smo imali u planu malo drugačije filmove. Naime, ostvarenja u kojima su naši glumci negativci, nisu baš najpopularnija u našem narodu, te smo rešili da ih preskočimo. Takvi su npr. gotovo svi strani filmovi Dragana Mićanovića i Sergeja Trifunovića. Znate već, to su najčešće uloge u filmovima sa ruskim teroristima, za  koje se u nedostatku ruskih glumaca, angažuju naši glumci. Nismo uzimali u obzir ni glumce koji su srpskog porekla, ali ne glume u Srbiji. Dobro je poznato da je preminuli  Karl Malden bio srpskog porekla i čak rođen pod imenom Mladen Sekulović. Takođe, dugo se šuškalo kako je, svojevremeno velika zvezda Holivuda, Kirk Douglas, zapravo naše gore list, ali to nikada nije dokazano. Filmovi Radeta Šerbedžije su se definitivno mogli naći na našoj listi, ali nikako da se raščisti da li je on hrvatski ili srpski glumac ili oba. Imajući to u vidu, hteli smo da izbegnemo polemiku na tu temu, te smo i njegove filmove izostavili sa liste. Nadalje, imamo i Millu Jovovich, polu Srpkinju ili Crnogorku, opet isti problem. Millin deda sa očeve strane živi u Beogradu, koliko je poznato i ukoliko je još živ, ali to je i dalje teško može svrstati u domaće glumce, a to je upravo ciljna grupa za kojom smo tragali. Iako ga nema na listi, definitivno bismo morali, makar u ovom tekstu, pomenuti i Emira Kusturicu, koji je uradio možda i najviše za prodor domaćeg filma u svet.

Kada se sve sabere i oduzme, ostaje nam vrlo oskudan broj naslova. Lista možda nije toliko iscrpna, ali fokusirali smo se takođe na manje više poznatije filmove. Prilično mizerno u odnosu na, npr. italijanske ili francuske glumce. Uloge naših glumaca u nekim od ovih filmova možda jesu male, ali bitno je da se pojavljuju. Na kraju, nudimo vam listu od 5 filmova.

Legionnaire (1998)

Još jedan u nizu tabadžijskih filmova Jean Claude Van Damme-a u kome se pojavljuje Ana Sofrenović  u ulozi Katrine, Van Damme-ove simpatije.

The Brothers Bloom (2008)

Film u kome se pojavljuje čitava plejada domaćih glumaca, doduše u vrlo minornim ulogama. U ovom filmu takođe možemo videti Anu Sofrenović kao i Josifa Tatića, Slobodana Ćustića, Stefana Kapičića i Branku Pujić.

The Raven (2012)

U novom filmu o poznatom američkom pesniku Edgar Allan Poe-u, deličmično snimanom u Beogradu, pojavljuje se Sergej Trifunović u vrlo kratkoj ulozi mornara, a ako se dobro zagledate, primetićete ponovo i Anu Sofrenović, kao i niz naših manje poznatih glumaca.

The Rite (2012)

Film za koji se svi kunu da u njemu glumi Marija Karan i to u ne tako maloj ulozi Sandre. Nama je nekim čudom promaklo da je zapazimo u ovom filmu, ali ako lista glumaca u filmu tako kaže, mi ćemo joj verovati.

Public Enemies  (2009)

Priča o američkom gangsteru John Dillinger-u (Johnny Depp), kome u ovom filmu dolazi glave upravo naša Branka Katić u maloj ulozi fatalne dame Anne Sage.

Naslovna foto: Marija Karan na premijeri filma The Rite / Foto: Alberto E. Rodriguez /Getty Images

Nikola Milosev

Drugi osnivač i pokretačka snaga Filmodeer sajta. Ima istančan osećaj za dobre filmove.

You may also like...

4 Responses

  1. Bole says:

    Ha! ludilo. ni ja nisam skontao Mariju Karan u Rite, mada sam kasnije čuo da glumi u njemu

  2. Kety says:

    Jao jeste pa Sergej u Rejvenu čak ima jednu rečenicu, ali pojavljue se nešto extra kratko 5 sekundi ili tako nešto

  3. Mare says:

    Auuu velikih li uloga, pa kad ce neko vec da dobije neku glavnu?

  4. ok je tekst, mogli ste ubaciti i evropske filmove, tu bi nas mozda za nijasnu bilo vise…npr.Miki Manijlovic u onom -Mesar-italijanski film, bar mislim..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *