Recenzija: Safety Not Guaranteed (2012)

Poster: Safety Not Guaranteed (2012)

Poster: Safety Not Guaranteed (2012)

Film “Safety Not Guaranteed” počinje sa malim oglasom, doduše, ne baš svakodnevnim.

“Potrebna mi je osoba koja će se sa mnom vratiti u prošlost. Ovo nije šala. Bićete plaćeni kada se vratimo. Morate poneti sopstveno oružje. Uradio sam ovo samo jednom ranije. Bezbednost nije zagarantovana”.

U kancelarijama američkog magazina, ovaj oglas donosi Džef, novinar koji od urednice traži dvoje stažista koji će mu pomoći da pronađe čoveka koji je oglas postavio i saznaju njegovu priču.

Dobija Darijus, mladu, ciničnu devojku koja nije sigurna da zna šta želi od sebe i Arnaua, jednako mladog profesionalca koji uopšte nije privučen novinarstvu, ali smatra da će mu stažiranje u magazinu dobro izgledati u CV-u. U kombinaciji sa veoma nadmenim i istrošenim Džefom koji imam veoma lične i tajne motive za odabir ovog zadatka, nefunkcionalna družina se formira u prvim minutima filma i polazi na putovanje u mali gradić na obali okeana gde se nalazi adresa u oglasu. Ubrzo saznaju za Keneta, lokalnog čudaka, a Darijus odlučuje da preuzme lažni identitet osobe koja se na oglas javlja i bolje ga upozna.

Scena iz filma: Safety Not Guaranteed (2012)

Scena iz filma: Safety Not Guaranteed (2012)

Ovaj film predstavlja odličan primer veoma dobrog nezavisnog (indie) ostvarenja, u smislu malog budžeta, relativno nepoznatih imena i neobičnog (često ne jako glamuroznog) zapleta. Zbog očigledne slobode koju je režiser Kolin Trevorov (Colin Trevorrow) dobio, u deluje se mešaju mnogi žanrovi – na površini, film je komedija sa elementima naučne fantastike i drame, ali je i “film putovanja” (road movie). U svom kratkom trajanju (86 minuta), autori nisu nasilno pokušavali da nametnu nikakvu ideju niti posebno oboje atmosferu, već su puštali da se radnja gotovo organski razvija. Kinematografija prati ovu ideju, i režiser ne beži od prelepih kadrova prirode, posebno okeana, zelenih šuma i kuća udaljenih od civilizacije.

Rezultat je topao i neodoljivo simpatičan; svi likovi su ubedljivi u svojim osećanjima i namerama. Tandem Džef/Darijus posebno ostavlja utisak, prvenstveno zbog Marka Duplasa (Mark Duplass) kao šašavog i zbunjenog ali istovremeno veoma intenzivnog i odlučnog putnika kroz vreme i/ili mentalnog bolesnika. Dupalasov talenat za “deadpan” komediju (šale koje se dostavljaju uz prisustvo “ozbiljnog lica”) je fantastičan, i odlično stoji u kontrastu sa njegovim vrlo običnim i neupečatljivim spoljnim izgledom.

Pored toga, zanimljivo je da film ima jako malo praznog hoda. Zbog autentičnog ritma pripovedanja, mnoge greške se zanemaruju, čak i one krupnije, na čelu sa smerom priče koja prati Džefove sebične avanture u gradiću. U drugim ostvarenjima, ti segmenti bi štrčali, a ovde se nenametljivo uklapaju u bolje promišljen ostatak zapleta.

Producenti koji su podržali fenomenalan film “Little Miss Suneshine” stali su i iza ovog ostvarenja, a dva dela definitivno dele određen teško opisiv senzibilitet – u oba slučaja, imamo disfunkcionalnu porodicu na misiji u kojoj svi imaju različite motive za učešće. Iako je porodica filma “Safety Not Guaranteed” mnogo manja na početku, i ona postepeno počinje da raste, budući da svako od troje inicijalni članova istražuje sopstvene veze, iznutra i spolja. Sve njih, u oba filma, vezuje tanka nit čovečnosti, koja ih na kraju i privlači i spaja, bez obzira na to šta pojedinačno žele.

Uprkos što očigledno prvenstveno želi da nas nasmeje, “Safety Not Guaranteed” odlično uspeva i da nam prikaže nežnu ljudskost koja povezuje sve nas, bez obzira koliko njihove ideje mogu ponekad da deluju poludelo, pa čak i ako su sigurni da su u stanju da putuju u prošlost.

You may also like...

1 Response

  1. Dragoslav says:

    Osrednji film …nit smrdi nit miriše . U par navrata ima dobre fore .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *