Opšti utisak o 85. svečanosti dodele Oskara

Nakon dugo isčekivanja konačno je održana svečanost 85. dodele Oskara, prestižne filmske nagrade, u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Dodela nagrada završena je jutros oko 6 časova po našem vremenu, a evo i prvih utisaka.

Zanimljiva stvar je to što se za razliku od nekih prethodnih dodela Oskara ove godine nije izdvojio nijedan film po brojnosti nagrada. Na kraju je zaključeno da to upravo i jeste jedno od obeležja ovogodišnjeg Oskara, pored blagog naginjanja ka američkom patriotizmu. Nagrade su bile prilično ravnomerno raspoređene. Osim filma Life of Pi koji je osvojio četiri Oskara, svaki od filmova je dobio po nešto.

Foto: Set Mcfarlane / Getty Images

Foto: Set Mcfarlane / Getty Images

Voditelj ceremonije bio je komičar Set Mcfarlane, pri čemu je pevao i plesao ujedno izvodeći i razne šale. Međutim, i pored njegove komičnosti mnogi su primetili da je ovogodišnja dodela bila u deficitu s humorom, u odnosu na neke ranije. No ruku na srce, bilo je komičnih momenata, npr. kada je Mcfarlane duhovito uporedio situaciju na dodeli sa onom u crkvi, naglasivši pri tom da je količina molitve na dodeli verovatno veća. Zanimljiva je bila i njegova opaska na račun Kate Winslet, prilikom izvođenja pesme We Saw Your Boobs. Pesma je bila posvećena svim glumicama koje su bile nage za potrebe raznih filmova, a poslednji stihovi su bili posvećeni upravo Kate, čije grudi smo imali prilike da vidimo u skoro svakom njenom filmu.

Jennifer Lawrence je, može se reći,  bila jedna od iznenađenja večeri nakon osvojenog Oskara u kategoriji  glavna ženska uloga za ulogu u filmu Silver Linings Playbook, nakon što su za favorite smatrane Jessica Chastain i Emmanuelle Riva. Zanimljivo je napomenuti da je Emmanuelle Riva najstarija glumica ikada nominovana u ovoj kategoriji. Ne može se međutim reći da je iznenađenje bilo jednako nakon potpuno očekivane  pobede Daniel Day Lewis-a u kategoriji glavna muška uloga za film Lincoln, Steven Spielberg-a. Takođe, Lewis je istovremeno postao i rekorder  sa dosada tri osvojena Oskara u svojoj karijeri, za glavne muške uloge. Jack Nicholson takođe ima tri Oskara, ali među njima ima i onih za sporedne muške uloge. Anne Hathaway je bila ubedljivo najduža u svom zahvalnom govoru, ali to joj se ne može zameriti s obzirom na to da je osvojila Oskara u kategoriji sporedna ženska uloga za film Les Miserables, a tako nešto se u životu jednog glumca retko dešava.

Foto: Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence,Anne Hathaway,   Christoph Waltz / Getty Images

Foto: Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence,Anne Hathaway, Christoph Waltz / Getty Images

Što se tiče filma Django Unchained, nije ni on prošao loše, naprotiv. Christoph Waltz je za ovaj film osvojio svog drugog Oskara u kategoriji sporedna muška uloga, dok je Quentin Tarantino nagrađen za najbolji originalni scenario,  zahvalivši se tom prilikom prvenstveno doprinosu glumaca u svom filmu Django Unchained. Zanimljivo je da su glumci nominovani za Oskara, u bilo kojoj glumačkoj kategoriji, svi dosada već dobili bar jednu statuu ove nagrade.

Austrijski reditelj Mihael Haneke je dobio Oskara za svoju dramu Amour, u kategoriji filma van engleskog područja. Disney Studio je nagrađen u kategoriji kratkog animiranog filma, za film Paperman, koji je posebno oduševio članove Akademije, dok je u kategoriji dugometražnog pobedio film Brave.

Foto: Adele sa pesmom Skyfall / Getty Images

Foto: Adele-izvođenje pesme Skyfall / Getty Images

Muzika je takođe definitivno bila jedna od glavnih obeležja ovogodišnje ceremonije, a naglasak je posebno bio na numerama iz James Bond filmova, povodom pedesetogodišnjice ove filmske franšize. Nakon dugo vremena ponovo je zapevala Shirley Bassey, otpevavši svoju dobro poznatu numeru Goldfinger, kao i Barbra Streisand sa pesmom The Way We Were, u čast preminulih filmskih radnika. Tu je bila i Catherine ZetaJones sa pesmom All That Jazz, a u ovom delu programa najviše je zablistala Jennifer Hudson sa obradom pesme I’m telling you I’m not going iz filma DreamGirls, dok je Oskara za najbolju originalnu pesmu dobila pevačica Adele, za pesmu Skyfall iz istoimenog Bond filma.

Foto: Ang Lee / Getty Images

Foto: Ang Lee / Getty Images

Kao što je i prognozirano, film Argo u režiji Ben Affleck-a osvojio je Oskar za najbolji film. Film je imao tu čast da ga za najbolji proglasi niko drugi do prva dama SAD Michelle Obama, uz prethodnu najavu trostrukog Oskarovca Jack Nicholson-a. Iako je Affleck bio razočaran što je izvisio u kategoriji najbolji reditelj u korist Ang Lee-a za film Life of Pi, verujemo da mu je srce bilo na mestu nakon nagrade za najbolji film.

Naslovna foto: Ekipa filma “Argo” / Foto: Getty Images

Nikola Milosev

Drugi osnivač i pokretačka snaga Filmodeer sajta. Ima istančan osećaj za dobre filmove.

You may also like...

1 Response

  1. February 25, 2013

    […] Nakon dugo isčekivaja konačno je održana svečanost 85. dodele Oskara, prestižne filmske nagrade, u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Dodela nagrada završena je jutros oko 6 sati po našem vremenu, a evo i prvih utisaka.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *