Ognjeni grm – preporuka za miniseriju

Starije generacije verovatno pamte šokantni  istorijski čin samospaljivanja Jana Palaha, studenta Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta. Jan Palah se zapalio na Trgu sv. Vaclava u Pragu, u znak protesta protiv sovjetske okupacije 1969. godine, a preminuo je u bolnici četiri dana kasnije. Mlađe generacije su možda ponešto čule o ovoj istorijskoj činjenici, a ovo je jedinstvena prilika da saznaju više o ovom tragičnom događaju moderne Češke, tadašnje čehoslovačke istorije, koji je uzdrmao ceo svet. Ognjeni grm, Burning Bush ili u originalu Horici ker, je film poljske rediteljke Agnieszke Holland, koji predstavlja detaljnu rekonstrukciju ovog događaja, kao i sva dodatna zbivanja koja su ovim činom neposredno pokrenuta. Kako bi vas uverili da je zaista reč o vrhunskom delu, napomenućemo da je rediteljka Agnieszka Holland već davno priznati majstor svog zanata. Oni koji detaljnije prate evropsku kinematografiju, možda se sećaju njenih ostvarenja poput Evropa, Evropa(1990), Gnevna žetva(1985) ili U tami(2011), od kojih su svi imali po nominaciju za Oskara, a Evropa, Evropa je osvojio i Zlatni globus za najbolji strani film.

Scena iz filma: Ognjeni grm / HBO.rs

Scena iz filma: Ognjeni grm / HBO.rs

Priča o Janu Palahu je u kinematografiji do sada prilično ignorisana, te je Ognjeni grm prvi igrani film koji se ozbiljnije pozabavio ovim događajem. Osim brojnih pesama posvećenih Palahu i jednog dokumentarnog filma Raymond Depardon-a, u kojem se ovaj događaj opisuje, drugih filmskih ostvarenja o Palahu nema. Film je zapravo predstavljen u formi trodelne mini serije, gde dominira forma igranog filma uz povremene primese dokumentarnog. Tačnije, tokom filma povremeno imate prilike da vidite i originalne snimke vezane za događaj. Atmosfera perioda o kome film govori je zaista verno dočarana. Kostimi, muzika, automobili i uopšte celokupna scenografija filma vrlo autentično prikazuje duh toga vremena i vidi se da je tom segmentu filma posvećena puna pažnja. Glumci u filmu poput Igora Bareša, Tatiane Pauhofove, Ivana Trojana ili Jaroslave Pokorne, možda nisu poznati domaćoj publici, ali je njihova gluma potpuno dorasla zadatku, barem koliko to ovakva forma filma zahteva.

Što se same priče tiče, nećemo vam otkrivati puno, a kao uvod dovljno je da znate osnovne činjenice o ovom događaju, koje smo već naveli. Međutim, reći ćemo da sama priča razvija radoznalost u gledaocu i da će vas nakon uvodnog dela veoma zanimati kako će se priča dalje odvijati. Oni radoznaliji mogu pročitati sinopsis za sva tri dela filma u našem prethodnom članku  HBO Evropa najavljuje premijeru trodelne miniserije, koji se bavi ovim filmom. U svakom slučaju, toplo vam preporučujemo film Ognjeni grm, koja će se na televiziji HBO prikazivati od 3. do 31. marta, čiji prvi deo možete pogledati večeras u terminu od 22:00 časa, dok specijalni dokumentarac Snimanje mini serije Ognjeni grm, možete gledati već danas u terminu od 17:40, na istom programu.

Naslovna foto: Poster za film”Ognjeni grm (2013)”

Nikola Milosev

Drugi osnivač i pokretačka snaga Filmodeer sajta. Ima istančan osećaj za dobre filmove.

You may also like...

1 Response

  1. March 3, 2013

    […] Starije generacije verovatno pamte šokantni istorijski čin samospaljivanja Jana Palaha, studenta Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta. Jan Palah se zapalio na Trgu sv. Vaclava u Pragu, u znak protesta protiv sovjetske okupacije 1969.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *