Recenzija: Jumper (2008)

jumperposterbigKada se sagledaju ostvarenja modernog naučno-fantastičnog filma, Jumper (2008) bismo verovatno smestili među vrh ovog žanra u poslednjih deset godina, iako su kritike prema njemu bile vrlo oštre i negativne. Po našem skromnom mišljenju, Jumper je zaslužio daleko više, s obzirom na priličnu neoriginalnost u današnjoj naučnoj fantastici. Naime, ogroman plus ovom filmu je relativna neistrošenost ideje teleportacije, te bi se moglo reći da je Jumper, na neki način, pionir u tom polju što se filmskog stvaralaštva tiče. U nešto drugačijem obliku, teleportacijom se bavio i film The Fly (1986), dok se X-Men franšiza relativno površno bavila teleportacijom, u obliku kakav srećemo i u filmu Jumper. U svakom slučaju, ovaj film je definitivno prvi koji se ovom tematikom pozabavio malo ozbiljnije i kome je ona u prvom planu.

Foto: Scena iz filma"Jumper (2008)" / 20th Century Fox

Foto: Scena iz filma”Jumper (2008)” / 20th Century Fox

U filmu Jumper, posebno je zanimljiv način na koji se pristupilo prikazu osobe sa sposobnošću teleportovanja. Naime, aktuelni filmovi uglavnom imaju tendenciju da likove sa ovakvim ili sličnim sposobnostima prikažu kao superheroje. Jumper je to u svojoj priči zaobišao i odabrao drugi pristup. Protagonista filma, David Rice (Hayden Christensen) je predstavljen kao krajnje prosečan mladić, koji od drugih odstupa “jedino” po svom neuobičajenom talentu. Takav pristup likovima, postojan je doduše i u filmovima sa superherojima, ali je uglavnom ograničen na prolog filma. Odlika superheroja je takođe i pomaganje drugima, dok David Rice naprotiv uopšte nema tendenciju korištenja svojih moći u plemenite svrhe, već isključivo radi sopstvene koristi.

Foto: Scena iz filma"Jumper (2008)" / 20th Century Fox

Foto: Scena iz filma”Jumper (2008)” / 20th Century Fox

Uprkos tome što smo film Jumper smestili veoma visoko u odnosu na druge kritike, mora se priznati da je osvežavajuća tema u njemu upravo ona koja mu daje kvalitet. Sama priča u filmu je u suštini vrlo prosečna, ali građena na odličnoj osnovi koja filmu daje kvalitet o kome govorimo. Kada je reč o glumi u filmu, kao i u većini filmova pretežno namenjenih mlađoj generaciji, lepuškastost glumaca popunjava rupe u glumi, koje u ovom slučaju i nisu toliko velike. Uostalom, zato je tu i Samuel L. Jackson, u krajnje zanimljivom izdanju neke vrste negativca, kako bi se film ojačao i na tom polju. No, ono na šta se u naučnoj fantastici ponajviše obraća pažnja jesu specijalni efekti. Šta god kritičari rekli, pojedine scene teleportovanja i uopšte akcije u filmu su prilično moćne i vizuelno atraktivne. Tom utisku posebno doprinosi i naša nerealna želja da i sami, bar ponekad, posedujemo takve sposobnosti. Priznajte, mora da ste barem jednom u životu, recimo u trenucima umora, pomislili ”o kako bi dobro bilo kada bih sad mogao da se teleportujem”.

Foto: Scena iz filma"Jumper (2008)" / 20th Century Fox

Foto: Scena iz filma”Jumper (2008)” / 20th Century Fox

Ukoliko ste zbog neke negativne kritike ili bilo kog sličnog razloga propustili da gledate film Jumper, a ljubitelj ste akcije i naučne fantastike, ne obazirite se na to što ste čuli i proverite sami kakav je. Uzevši u obzir da se danas snimaju nastavci za sve i svašta, pravo je čudo što ovaj film još nije dobio svoj nastavak koji je zapravo već dugo u planu. Za kraj, ako ni zbog čega drugog, pogledajte Jumper makar zbog Rachel Bilson, koja je u ovom filmu zaista slatka.

Naslovna foto: Poster za film “Jumper (2008) / 20th Century Fox

Nikola Milosev

Drugi osnivač i pokretačka snaga Filmodeer sajta. Ima istančan osećaj za dobre filmove.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *