Hičkok u bioskopima

Reditelj Saša Gervazi u  filmu Hičkok koji je prikazan na ovogodišnjem Fest-u bavi se životom jednog od najpoznatijih reditelja, Alfreda Hičkoka.

Snimljen po knjizi koju je napisao Stefen Rebelo „Alfred Hitchcock and the Making of Psycho“ (Alfred Hičkok i stvaranje “Psiha”), film nam otkriva ovu drugu nepoznatu stranu Hičkoka koja se bazira na njegovom kompleksnom ljubavnom odnosu sa svojom suprugom Almom Revil. Ovog puta ne radi se o tipičnoj Hičkokovskoj plavuši, hladnoj lepotici sa unutrašnjom vatrom, već ženi potpuno nepoznatoj široj javnosti, koja je iz drugog plana snažno uticala na Hičkokov rad i koja je bila njegov glavni kreativni saradnik iz senke.

Ova biografska drama dešava se tokom snimanja kultnog filma Psiho iz 1960. Iako su u braku bili već više decenija Alma i Hičkok su imali složenu ljubavnu vezu, koja je imala presudnu ulogu u konceptu i realizaciji ovog kultnog filma. Bez Alme, Hičkok ne bi bio tako briljantan.

Entoni Hopkins u ulozi Alfreda i Helen Miren u ulozi Alme donose priču koja je puna iznenađenja, komične ironije i mračnih obrta u Hičkokovom maniru. Izbor Hopkinsa za ulogu Hičkoka kao da nije mogao biti bolji, s obzirom na to da je ušao u istoriju po svojim mračnim obrtima u tumačenju manipulativnog psihopate Hanibala Lektora. Čak i sam Hopkins kaže da je njemu film Psiho, pored filma Prozor u dvorište, omiljeni film. Samo što su započele probe za film, Entoni Hopkins i Helen Miren su se  uživeli u uloge i odmah se između njih mogla osetiti intenzivna energija i višeslojnost odnosa jednog „bračnog para“.

“Mi zaista ne znamo puno o Hičkoku”, rekao je reditelj Gervazi. “Ono što me je interesovalo je da za aktera uzmem nekoga ko uopšte nije javno pokazivao emocije i da o njemu napravim emotivan film.”

Izvor: MCF MegaComFilm

Naslovna foto: Poster za film “Hičkok” (2012)

You may also like...

1 Response

  1. March 3, 2013

    […] Reditelj Saša Gervazi u filmu Hičkok koji je prikazan na ovogodišnjem Fest-u bavi se životom jednog od najpoznatijih reditelja, Alfreda Hičkoka.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *