Hannibal Lecter – miljenik među zverima

Jedan od najpoznatijih fikitivnih zločinaca Hannibal Lecter, tvorca Thomas Harris-a, do sada je nazivan mnogim imenima, kao što su psihopata, ludak, pa i sam đavo. Međutim, najzanimljivije je to što je Lecter i pored svih ovih izuzetno negativnih epiteta, u poslednjih 25 godina pobrao neuobičajeno veliku količinu naklonosti publike, te se čak našao i na prvom mestu omiljenih filmskih negativaca u Americi, kao i petom mestu najboljih filmskih likova svih vremena. Kako je moguće da je ličnost kao što je Lecter, koja se kosi sa svime što se u današnjem svetu naziva moralnim, ostvario toliku popularnost? Možda svet nije moralan koliki mi volimo da mislimo da jeste, ali se nadam da ćemo se svi složiti da je on vrlo daleko od nečeg što bi ikome trebalo da predstavlja uzor. Ipak, on uprkos tome uspeva da nas impresionira svojom ličnošću, terajući nas do granice na kojoj ga na trenutke vidimo čak i kao protagonistu, iako je njegova negativnost i više nego očigledna.

Foto: Scena iz filma "Manhunter" (1986)

Foto: Scena iz filma “Manhunter” (1986)

Verovatno najveći doprinos privlačnosti Hannibal-ovog lika ima superiornost njegove inteligencije. Zaista, potpuno zanemarivši psihotičnu stranu njegove ličnosti, koja je uzročnik njegovih zverskih nedela, za Hannibal-a bi se moglo reći da je impresivna ličnost. Pored njegove, već pomenute intelektualne superiornosti, spektar njegovih znanja i veština je zaista širok. Međutim, kada stavimo na stranu pozitivne karakteristike, kojima ga je njegov tvorac Harris obdario, dr Lecter veliki deo svoje atraktivnosti može zahvaliti pre svega briljantnim glumcima koji su ga predstavljali. Dr Hannibal Lecter-a je u raznoraznim filmskim ostvarenjima do sada glumilo čak pet glumaca, uključujući i Aaran Thomas-a koji ga je u filmu Hannibal Rising (2007) predstavio kao još malog dečaka.

Foto: scena iz filma "Hannibal Rising" (2007)

Foto: scena iz filma “Hannibal Rising” (2007)

Mnogi verovatno smatraju da je Anthony Hopkins prvi predstavio Hannibal-ov lik, međutim Brian Cox se u toj ulozi našao čitavih pet godina pre Hopkins-a, u filmu Manhunter (1986), ujedno i prvoj adaptaciji Harris-ove prve novele o Hannibal-u kanibalu, pod naslovom Red Dragon. Posmatrajući Cox-a u ovoj ulozi, najednom shvatate da Hopkins-ova verzija dr Lecter-a možda i nije tako originalna. Hopkins je u ovaj lik ponajviše uneo teatralnost, koja je u njegovom slučaju možda bila i prenaglašena, ali je kod Cox-a u svakom slučaju u daleko manjoj meri prisutna. Posmatrajući pak treću, mladu verziju Hannibal-a, u izdanju Gaspard Ulliela, stiče se utisak da je ovaj mladi francuski glumac, iako posedujući određenu dozu autentičnosti, ovaj lik u mnogome bazirao na Hopkins-ovom pristupu istom. Najveća zamerka koju bih uputio Hopkins-ovoj verziji Hannibal-a je njegova očigledna psihotičnost, koja se čini neskladna sa njegovim kompleksnim manipulisanjem gotovo svakoga ko se nalazi u njegovom okruženju. Ovaj nedostatak možda i ne upada toliko u oči sve dok ne vidite Hannibal-a u izdanju danskog glumca Mads Mikkelsen-a, u TV seriji Hannibal (2013 -), po meni ujedno i najboljem izdanju ovog lika. Naime, Hopkins-ova verzija se nikako ne bi uklopila u deo priče o Hannibal-u, koju upravo obrađuje pomenuta serija. Najednom, toliko hvaljeni Hopkins čini se pomalo i smešan pored daleko kompleksnije verzije dr Lecter-a koju nam nudi Mikkelsen, koji svojim glumačkim talentom sve više privlači pažnju javnosti i van granica Danske. Mikkelsen-ov podvig, čini se još većim, uzevši u obzir da je Hopkins praktično sinonim za Hannibal-a, kojeg je predstavio u čak tri filma, The Silence of the Lambs (1991), Hannibal (2001) i Red Dragon (2002) koji je zapravo rimejk već pomenutog filma Manhunter. No, bez obzira na sve, ne možemo osporiti ni Hopkins-ov talenat, kome je ova uloga na kraju krajeva donela i Oskara. Međutim, ne lažimo se, aktuelna serija sa Mikkelsen-om je glavni razlog zašto sam se uopšte upustio u pisanje ovog teksta.

Foto: Scena iz TV serije "Hannibal" (2013)

Foto: Scena iz TV serije “Hannibal” (2013)

Na kraju, kako naći makar trunku razumevanja za čudovište poput dr Lectera? U filmu Hannibal Rising, to razumevanje se javlja samo na trenutke, ali je opravdanje nemoguće pronaći. Hopkins ga je prikazao kao psihopatu, sugerišući da objašnjenja potražimo u Hannibal-ovoj ludosti, dok Mikkelsen teži da ga prikaže kao nešto neljudsko i kao otelotvorenje samog đavola. Tokom svih filmova o njemu, sasvim je jasno da Hannibal u svom izvitoperenom umu nalazi opravdanja za svoje zločine, međutim ne treba zaboraviti rečenice kojima se završava Hopkins-ova trilogija o Hannibal-u, a koje glase: „Živimo u primitivnim vremenima, ni okrutnim, ni mudrim. Neodlučnost je njihovo prokletstvo. Razumno društvo bi me ubilo ili na neki način iskoristilo“. Možda ove rečenice nisu pravi reprezent njegove ličnosti, ali Hannibal je ovim uputio oštru kritiku našem društvu, govoreći praktično da smo mi ludi što štetočinu poput njega uopšte održavamo u životu, ukazujući na to da je on ipak svestan svoje štetnosti, pa možda čak i neispravnosti svojih dela.

Naslovna foto: Anhony Hopkins kao Hannibal Lecter u filmu “The Silence of the Lambs” (1991) / Orion Pictures

Nikola Milosev

Drugi osnivač i pokretačka snaga Filmodeer sajta. Ima istančan osećaj za dobre filmove.

You may also like...

1 Response

  1. Hannigram says:

    Što se tiče poslednje rečenice u teksu, čak je i Mads Mikkelsenov Hannibal u jednoj epizodi rekao: “Psihopate nisu lude. Potpuno su svesne svojih postupaka i kakve posledice ostavljaju.” Samo im nedostaje empatija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *