Eyes Wide Shut – Sa one strane duge

U prethodnom, drugom delu analize filma Eyes Wide Shut, pozabavili smo se simbolizmom koji se provlači kroz celokupnu dinamiku filma. Ovoga puta, akcenat će biti stavljen na manje više izolovane ali veoma upečatljive situacije i kadrove.

Ukoliko uviđanje opšteg simbolizma može početi da nam „širom otvara oči“, onda uviđanje nekih suptilnijih detalja, te iste oči ne čini samo otvorenim nego i onima koje nešto vide, shvataju… Vreme je da malo posvećenije uđemo u Kubrick-ov lavirint.

Sa ove/one strane duge – Dva puta u filmu se možemo susresti sa „prelaskom preko duge“ – kada dva modela na balu flertuju sa Bill-om (Tom Cruise) i kada Bill kasnije odlazi kod gospodina Miliča (Rade Šerbedžija). U prvom kontekstu, prelazak sa one strane duge predstavlja napuštanje patetičnog i uštogljenog „setinga“ žurke i odlazak u nešto sasvim drugačije. Zbog iznenadnih okolnosti Bill nije otišao sa modelima tamo gde se duga završava, međutim da li je to zaista tako? Možda je dinamika u Ziegler-ovom kupatilu mnogo verniji prikaz onoga što se nalazi sa one strane duge, nego npr. seksualni čin sa dva modela, izveden na najmaštovitiji i najonostraniji način koji možemo zamisliti. Kada je u pitanju odlazak po masku i kostim u Rainbow Fashions, jasno je naznačena granica između „ove“ i „one“ strane duge. Izlog jasno pokazuje tu simboliku. Kasnije, kada dolazi vreme da Milič konačno usluži Bill-a, možemo videti dugu i jedan staklom izolovan deo enterijera pod njom. Tamo kasnije možemo videti Miličevu ćerku i dva Japanca. Susrećemo se sa pervertovanom seksualnošću u vidu pedofilije, na prvi pogled ona je sasvim nepredviđena, međutim kasnije… dolazi se do drugih pravila. Tada će Bill biti u stanju da to nekako shvati, pošto će videti Somerton obred. Znači – „ova“ strana duge je svakodnevnica, život šarenila i kojekakvih ideja koje čoveka vode manje – više bezbolno do neizbežne smrti, „ona“ strana duge predstavlja neki vid pozadine koja odslikava ekskluzivu i privilegiju moćnih – ispoljavanje seksualnosti u svim njenim varijacijama.

Foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

Foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

Stubovi na kapiji Somerton zamka Stanley Kubrick ovde definitivno šalje nedvosmislenu poruku. U jednom kadru kada Bill dolazi sasvim zbunjen pred vrata zamka, možemo videti krupan kadar u kojem su simbol kugle sa određenom dekoracijom i kamera pored nje. U oba navrata kada se taj prizor pojavljuje, ni kugla a ni kamera nisu u prvom planu. Možemo krenuti od toga da ukoliko neko želi da napravi valjan kadar, on će u ogromnoj većini slučajeva fokusni element kadra staviti na sredinu. Ovde nemamo taj slučaj. I simbolična kugla, kao i nadzorna kamera dele fokus kadra… kao da predstavljaju sintezu. Ukoliko ta kugla simboliše nešto krajnje konkretno u realnom životu, Kubrick je ovde bio veoma hrabar. Pošto ceo film upućuje na „onostrane“ moćnike, možda i ovaj kadar direktno cilja na određenu tajnu grupu koja nadzire život na planeti. Dekoracija na kugli kao da simbolično predstavlja omotač oko planete Zemlje. Dok kamera jasno upućuje na svevideću moć tog omotača, tj. kulta ili ideologije. Inače, oba zamka u kojima je snimana scena okultnog rituala, u realnosti pripadaju Rotšild familiji. Takođe je interesantan kadar u kojem Bill-a vidimo kao da je iza rešetaka, a on je taj koji je slobodan i napolje, van ograde… Ko je u zatvoru? Mi „slobodni i obični“ ili oni „ograđeni i posebni“?

Slika na Bill-ovom poslu – kada Bill izađe iz lifta, i počne opuštenu komunikaciju sa šalterskom radnicom u holu bolnice u kojoj radi, jedna slika je na zidu, koja ni manje ni više direktno prikazuje ono što će se desiti u nastavku filma. Na slici vidimo jednu osobu sa plaštom i nečim na glavi koja prilazi utvrđenju na čijim se vratima nalazi par osoba i iznad njih se vidi broj 7. Pored osobe koja prilazi, stoji broj 1. Ukoliko pogledamo broj osoba pored kojih Bill mora proći da bi konačno prisustvovao tajnoj ceremoniji, tj. broj onih koji se nalaze u okviru poseda Somerton, vidimo da ih ima 7 (bez osobe u kolima). Da li je to neki vid nesvesne pripreme glavnog lika kroz krajnje konkretnu ali za njega još nepoznatu simboliku?

Foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

Foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

Sandor Szavost – Lik koji je posledica gotovo magične glume Sky du Mont-a, koji predstavlja najvernije otelotvorenje ideje zavodnika i šarmera… Ukoliko sebi damo slobodu interpretacije, možemo reči da samo ime Sandor Szavost i činjenica da je on Mađar, mogu upućivati na Mađarskog najuticajnijeg čoveka, tj. Soroša, koji isto kao i Szavost predstavlja deo moćne svetske elite. Takođe, Szavost može aludirati na Anton Sandor LaVey-a, osnivača Crkve Satanizma… međutim Kubrick voli da „ostavlja mrvice“. Nijedan njegov film nije doslovan i literalan u svojoj formi. Takođe, komunikacija između Sandora i Alice (Nicole Kidman) je veoma suptilna, višeslojna i predstavlja bitan aspekt filma. Ukoliko pažljivo posmatramo facijalnu ekspresiju Alice, možemo videti da se ona maltene poigrava sa naizgled dominantnim Sandorom i izvrgava ga ruglu. Ona zna Ovidijevu poemu o zavođenju celu napamet… Posebno je interesantan način na koji Alice govori Sandoru da je udata i da je na bal došla sa mužem. Kao da mu nešto poručuje, nešto skriveno. Kao da je nešto veliko počelo, i ona je veliki inicijator, a Sandor to ne shvata tokom celog razgovora, ili ipak shvata… Lik Alice kao da nije tako naivan kao što se čini.

Foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

Foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

Srećan što si živ/Čišćenje istog dana – Kada Bill biva praćen od strane nepoznatog čoveka, dva natpisa prosto bodu oči. Naslovna strana novina koje Bill kupuje tom prilikom sadrži ogroman natpis „Luckey to be alive“. Dok pre toga, na ulicama grada na jednom izlogu hemijskog čišćenja piše „Same day cleaning“. Bill i jeste „opran“ u istom danu, i to zahvaljujući devojci koja je prihvatila da se žrtvuje za njega. Isto tako, direktna posledica toga je da je on sada ogroman srećnik zbog toga. Gotovo sve okolnosti u filmu koje se dešavaju Bill-u, imaju neki cilj… svaka situacija je naizgled na ivici sna i jave, tj. ivici nesvesnog i svesnog. Te situacije svakako vode ka nečemu.

Nick Nightingale – Nightingale (Tod Field) koji predstavlja starog Bill-ovog prijatelja iz studentskih dana, predstavlja Bill-ov konkretan link između „ove“ i „one“ strane duge. Sam naziv Nightingale predstavlja ime jedne vrste ptice koja veoma lepo peva noću. Lozinka „Fidelio“, predstavlja jedinu Betovenovu operu, u kojoj žena spašava svojeg muža od političkog prognanstva i smrti. Opet, kao što je bio slučaj sa slikom i 7 ljudi, i ovde imamo skrivenu poruku šta Bill-a čeka iza pojma Fidelio. Cela drama u kojoj se Bill suočava sa Vrhovnim Sveštenikom obreda, predstavlja upravo ono na šta šifra „Fidelio“ upućuje – spašavanje muškarca u velikoj opasnosti od strane hrabre žene.

Bill (Dollar bill) – Bill Harford je priznati i poznati lekar u Njojorku. On ima sve što bi svaki ambiciozan čovek današnjice poželeo – lepu ženu, bogatstvo, moćne prijatelje, velik stan, novac, ugled… On kroz život prolazi uz pomoć novca i profesionalnog zvanja. Kada god mu se ukaže prilika, on daje ljudima do znanja da ih može kontrolisati novcem ili svojim profesionalnim zvanjem. Iz jakne uglavnom vadi dva „aduta“ – novac i vizit kartu. Međutim, taj vid moći kojim se Bill ponosi i razbacuje, predstavlja moć koja važi sa „ove“ strane duge. Sa „one“ strane duge, te stvari se ispostavljaju kao nedovoljne i ne toliko bitne. „Onostranost“ je određeni vid ekskluzivnosti koji prevazilazi svakidašnja „ovostrana“ merila posebnosti i moći.

KRAJ TREĆEG DELA

Naslovna foto: Scena iz filma „Eyes Wide Shut“ (1999) / Warner Bros

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *