Recenzija: A Good Day to Die Hard (2013)

2j0Xd40074Die Hard serijal filmova, definitivno je jedan od retkih koji je u pristojnoj dozi uspeo da održi kontinuitet kvaliteta svih svojih nastavaka. Po našem mišljenju, prva tri dela ovog serijala, školski su primer kvalitetnog akcionog filma. Kako ne bi bilo nesporazuma, naglašavamo da ovde pričamo konkretno o akcionom filmu, a ne o filmu generalno. Međutim, moramo priznati da se u poslednjem nastavku, tj. filmu A Good Day to Die Hard, prilično omanulo u održavanju pomenutog kontinuiteta. Dok veliki broj ljudi ima negativno mišljenje i o prethodnom nastavku, Live Free or Die Hard (2007), mi ipak smatramo da je to poslednji nastavak koji je opravdao svoje postojanje. Idealnije bi naravno bilo da je celina zaokružena na trlogiju, ali pretrpeli smo i četvrti nastavak, s obzirom da je bio vrlo zadovoljavajućeg kvaliteta. Peti nastavak međutim, suvišan je u svakom pogledu. Da stvar bude gora, čak nakon što je i Sylvester Stallone obuzdao svoje strasti vezane za nastavke filmova Rocky i Rambo, Bruce Willis nikako da se smiri, već nam nakon petog, najavljuje i šesti nastavak priče o John McClane-u.

Foto: Scena iz filma"A Good Day to Die Hard (2013)"

Foto: Scena iz filma”A Good Day to Die Hard (2013)”

A Good Day to Die Hard, zasebno posmatran, zapravo nije loš film. Vizuelno je atraktivan, dobro produciran, ali odudara od originalne priče o John McClane-u. Ovaj film možda ne bi bio kritikovan toliko, da je bio snimljen kao zaseban film, nezavisno od Die Hard serijala. Ono što u njemu ponajviše smeta je nedoslednost liku McClane-a, koga pamtimo kao običnog policajca i svakidašnjeg čoveka, ali jake volje, koji igrom slučaja uvek naleće na nevolju, koja mu baš i ne godi. Novi McClane naprotiv kao da traži nevolju, pri čemu očigledno u njoj još i uživa. Još jedno odstupanje je takođe i u pogledu glavnog negativca u filmu. Antagonista filma naravno postoji i to u dosta prikrivenom obliku, ali ni nalik Die Hard šablonu na koji smo navikli, u vidu istaknutog super zločinca, sa genijalnim, vrlo razrađenim planom, kako da nanese neku štetu i zbriše sa velikom lovom. Kad smo već kod negativaca, posebno se omanulo u izboru glumca. Setimo se samo briljantnih uloga, pa hronološki krenimo od Alan Rickman-a, nešto slabijeg Franco Nero-a, zatim odličnog Jeremy Irons-a i na kraju vrlo dobrog Timothy Olyphant-a. Na sve to, u najnovijem delu stiže vrlo slabo razrađena uloga našeg Radivoja Bukvića, ali ako ništa drugo, bar nam je drago što smo ga videli u stranom film. Još u pretohdnom, četvrtom delu serijala, razbijen je još jedan šablon, čime se u film uključuju dvojica protagonista, dok u prva tri dela McClane dobija pomoć samo od epizodista, koji se još slučajnije od njega uključuju u zbivanje. U prva tri dela to su bili Reginald VelJohnson  i Samuel L. Jackson kao epizodisti, dok u četvrtom i petom imamo Justin Long-a i Jai Courtney-a, koji sa McClain-om učestvuju gotovo ravnopravno u priči.

Foto: Scena iz filma"A Good Day to Die Hard (2013)"

Foto: Scena iz filma”A Good Day to Die Hard (2013)”

Scenario u filmu je generalno stereotipan, kao da je pisan bez imalo truda, u okviru kojeg postoje naznake pokušaja vrlo usiljenog humora, koji je daleko od mamljenja bilo kakvog osmeha. Nakon dugo godina, ponovo se pokreće i tema iskvarenog ruskog sistema, koji Amerikanci samo dobronamerno pokušavaju da isprave, što je prilično nisko. Počevši od Willis-a, glumci u filmu kao da nisu bili naročito motivisani za glumu, te svi likovi deluju vrlo pojednostavljeno. Poneke scene akcije, iako kvalitetno urađene, prilično su zbunjujuće, te u pojedinim situacijama, npr. jurnjavi sa kolima, na trenutke nije najjasnije ko koga juri i ko se gde uopšte nalazi. U odnosu na predhodne, doza nerealnosti u scenama je takođe vidno veća, što je doduše u ovakvim filmovima normalno, ali čini se da se ovog puta preteralo. Ukoliko ste međutim ljubitelj akcije ovog kalibra, neće vam ni to zasmetati, te ako ste spremni da isključite mozak i prepustite se samo vizuelnom uživanju, A Good Day to Die Hard bi upravo mogao biti film baš za vas.

Naslovna foto: Poster za film „A Good Day to Die Hard (2013)”

Nikola Milosev

Drugi osnivač i pokretačka snaga Filmodeer sajta. Ima istančan osećaj za dobre filmove.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *